Mattokutomo ylitalo


Mattokutomo Ylitalo on nyt osa Karvalaa ja jatkaa toimintaansa Mattokutomo Mallana. 

Ota yhteyttä!
p. 0400 866812, 
mattokutomo@netti.fi
Kutomo: Jokitie 513, Lapua

Avaamme Mattokutomo Mallalle omat verkkosivut alkutalvesta. Kysy lisätietoja mattomalleistamme jo nyt!

 

Mattomme

  • Kotimaisten mattojen parhaita ominaisuuksia ovat kestävyys, luotettava laatu, puhtaus sekä lähituotanto ilman pitkiä merikuljetuksia. 
  • Näissä matoissa käytetty puuvillakude on 80% kierrätettyä puuvillaa ja 20% pes, jolla saadaan kuteeseen kestävyyttä. 
  • Loimi on 65% pes/35% viskoosi. 
  • Raakalanka tulee EU:n alueelta.
  • Paperinaru tulee Ruotsista, joka on kestävää ja märkälujaa laatua.
  • Koko valmistus tehdään Suomessa langasta eteenpäin. 
  • Erikoismitat ovat mahdollisia 160 cm leveyteen saakka. 

Ainoastaan Taika ja Aada malleissa kuvio rajoittaa niin, ettei leveyksiä voida tehdä muuta kuin vakiona eli 80 cm, 120 cm, 140 cm ja 160 cm.

Mattokutomo Malla

Mattokutomo Mallan tarina sai alkunsa oikeastaan jo 1970-luvulta, kun Mallan perustajan Marian vanhemmat perustivat nykyään VM-Carpet Oy:nä tunnetun mattokutomon Lappajärven Karvalaan. Marian ja muiden lasten elämään kylässä kuului silloin vahvasti melkein joka maalaistalossa louskuttavat matonkutomakoneet. Mattojen kuteita kerittiin kudepaaleista, mattoja viimeisteltiin tuvassa ja kutomolla oli töissä niin mummot kuin naapurin sedät ja täditkin. Näissä ympyröissä Maria vietti kasvuvuotensa alle kouluikäisestä alkaen. Käsityöperinnettä toki oli muutenkin; mummu ompeli vaatteita, kutoi ryijyjä ja mattoja kangaspuissa ja maatalon emäntänä ollut isoäiti (isu) kutoi muun muassa villasukkia.

Matot tässä mittakaavassa olivat sen sijaan kylässä uutta. Ensin kolme kutomakonetta naapurin käyttämättömässä navetassa, sitten hallissa lisää ja pian kotikutojilla ympäri pitäjää. Parhaimmillaan pelkästään Lappajärvellä oli yli 90 rekisteröityä mattokutomoyritystä. Ajat muuttuvat ja kutomot Suomessa ovat vähentyneet eikä olemassa olevillekaan oikein helposti jatkajia  löydy.

Mattokutomo Irma Ylitalo on toiminut ensin toiminimellä viitisentoista vuotta ja vuodesta 2016 alkaen osakeyhtiönä Lapualla. Ohjelmaan tulivat suositut tiivispintaiset puuvilla- ja puuvilla/paperinarumatot. Uudenlaiset matot vaativat opettelua ja työtä, mutta pian homma alkoi sujua ammattitaidolla. Irma Ylitalon mattokutomon matot tunnetaankin laadukkaina ja kestävinä sekä ulkonäöltään skandinaavisen tyylikkäinä. Kun Irma kumppaninsa Anteron kanssa pääsivät siihen ikään, että olisi jo mukavampi viettää aikaa vapaammin, he aloittivat jatkajan etsimisen kutomolle. 

Mallan sisaryritys Karvala Oy:llä on myös oma mattokauppa Kotimatto Seinäjoella. Kotimatto on myynyt Irma Ylitalon mattoja melkein alusta alkaen, joten tuotteet ja laatu ovat tuttuja pitkältä ajalta. Keskusteluissa päästiin vähitellen sellaiseen lopputulokseen, että Marian perustama Mattokutomo Malla Oy osti Mattokutomo Irma Ylitalon valmistuksen, mallit ja muun liiketoiminnan. Rakkaus kotimaisiin mattoihin sekä halu säilyttää osaamista ja valmistusta Suomessa olivat Mattokutomo Mallan vahvat motivaatiot jatkaa Mattokutomo Irma Ylitalon toimintaa.

Vastuullisuus, innostus ja tekemisen ilo ovat niitä arvoja, joiden pohjalta toimimme.